2013. július 10., szerda

Hagymás kenyér

Manapság egyre divatosabb a házi kenyér sütése. Népszerűségét részben a bolti kenyerek silány minőségének, részben pedig a kenyérsütőgépek elterjedésének köszönheti. Évekig én is sütőgépet használtam, de nem voltam megelégedve az abban készült kenyér minőségével. Ezért úgy döntöttem hogy saját magam dagasztom. és sütöm a kenyeret. Azóta már azt is elfelejtettem hogy hol van a kenyérsütőgép :)


Hozzávalók két darab 1,3 kilogrammos kenyérhez:



  • 1660g kenyérliszt (BL80)
  • 960ml langyos víz
  • 100g élesztő
  • Só 3-4 evőkanál
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • köménymag és bors (ízlés szerint)
Elkészítés:

 A hagymákat megtisztítjuk és apró kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, és egy fémszűrő segítségével leszűrjük.(Ez fontos! Ugyanis az olaj nem engedi a kenyeret megkelni) Ha ez megvan a leszűrt hagymát félrerakjuk.

 A vizet egy mérőpohárral kimérjük, és vízforralóban, vagy egy edényben felforraljuk. Megvárjuk amíg kb. 60-fokosra hűl, ezután egy akkora kelesztőtálba öntjük, amiben majd az összes összetevő megkelve elfér.  Kimérjük a lisztet(a liszt minősége nagyon fontos!! a kenyérliszt nem pótolható finomliszttel), és egyenletesen eloszlatjuk a kelesztőtálban. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket, és az előzőleg megdinsztelt hagymát. Az élesztőt langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk, és ezt is a kelesztőtálba rakjuk.

 Kézi mixerrel, dagasztófejjel, közepes sebességgel,  homogénre keverjük. Ha ez megtörtént konyharuhával lefedjük a tésztát, és enyhén előmelegített sütőben (30-40 fok!!!) kelni hagyjuk 20 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és újra kezdjük el dagasztani 5-10 percig. Rakjuk vissza és ismét hagyjuk kelni 20 percig. Ha megkelt olajos kézzel osszuk kétfelé a tésztát, és formázzunk belőlük kis kenyérkéket. Liszttel meghintett tepsire rakjuk őket lehetőleg úgy, hogy a két kenyér kelés után se érjen össze. A sütő aljába helyezzünk el egy langyos vizes edénykét.  Erre azért van szükség hogy sütés közben kellő pára képződjön a sütőben. Húsz percen keresztül süssük 240°C-on, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra, és így süssük tovább 45 percen keresztül. Ha megsültek helyezzük a kenyereket fémrácsra, (hogy az aljuk is jól át tudjon szellőzni) és fedjük le őket konyharuhával. Csak akkor vágjuk meg a kenyeret ha már kellően kihűlt! Ez fontos mert ha melegen megvágjuk, a kenyér sokkal hamarabb kiszárad. Kendőbe tekerve 3-4 napig megőrzi nedvességtartalmát, nem szárad ki. Jó sütögetést kívánok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése