2012. november 19., hétfő

Forralt bor a hideg téli hónapokra.

Hidegebbek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák....Az áruházakban már beindult a karácsony dömping. A városban unott arcú közmunkások szerelik fel a karácsonyi díszeket a sétálóutcán. Az égből kezdenek szállingózni az év első hópelyhei, melyek földet érve latyakot képeznek az arra siető öltönyös urak cipőjén. Megérezzük a tél jellegzetes illatát ahogy az otthonoknak meleget adó fűtés füstje keveredik az utcai gesztenyeárus klasszikus illatával.  Az emberben akaratlanul felelevenednek a jó kis forralt borozós-beszélgetős esték a barátokkal. Ahogy az emlékek törnek elő, szinte az orrunkban érezzük a fahéj és a szegfűszeg csodálatos illatharmóniáját.  

Minden társaságnak megvan a maga kis jól bevált receptje. Van akik fehérborból csinálják, és hallottam már olyat is akik szegedi csípős paprikával fűszerezik eme Isteni nedűt. A mi kis baráti társaságunkban én vagyok a felelős az ital elkészítéséért. Az évek során sikerült összehoznom egy nagyon finom ízkombinációt, amely nem túl savas és nem bántja az ember gyomrát.

Hozzávalók: 
  • 1 üveg (7,5dl) félédes Merlot
  • 2 egész fahéj
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 1/2 csomag mazsola
  • 2 csomag vaníliacukor
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1/2 narancs
  • 1/2 alma
                                                    

Az első lépés, és egyben a legfontosabb, a megfelelő bor kiválasztása. Egy félédes merlot telt, gyümölcsös, bársonyosan savas ízvilága   kitűnően passzol a narancs édes, és enyhén savanykás  ízéhez. Lehetőleg magyar bort válasszunk. Kis hazánkban szigorú előírások védik a minőségi borok tisztaságát. Miután sikerült beszereznünk a megfelelő bort elkezdhetjük a nedű elkészítését. Vegyünk elő egy közepes méretű fazekat. A bort,a fűszereket, a cukrot, a vaníliacukrot, és a mazsolát közepes lángon kezdjük el főzni.(Ne forraljuk fel mert a bor elveszti az aromáját.) Zárjuk fedővel, mivel melegítés hatására az alkohol hamar el kezd párologni. Főzzük legalább 10-15 percet, majd húzzuk le a tűzről és rakjuk bele a cikkekre vágott almát, és narancsot, majd fedjük le és hagyjuk hogy az ízek összeálljanak. Narancscikkel díszített bögrébe szervírozzuk! A meghitt hangulat és a forralt bor pompás íze garantáltan meghozza a társaság kedvét! Remélem tetszett a receptem, építő jellegű hozzászólásokat szívesen fogadom! Sziasztok.
A fotót készítette:iksz.adam Forrás: indafoto.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése